Risico's van een slechte mondhygiëne
Onvoldoende mondhygiëne kan gebitsrisico’s met zich meebrengen voor uw gezondheid. Daarnaast kan een andere aandoening in uw lichaam de kwaliteit van uw gebit en tandvlees beïnvloeden. Daarom raden wij mensen met hart- en vaatziekten, diabetici, maar ook zwangere vrouwen aan om regelmatig een mondhygiënist te bezoeken.
Het hart en mondgezondheid
Regelmatig wordt er in de media aandacht besteed aan de relatie tussen mondhygiëne en de algemene gezondheid. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat slechte mondhygiëne kan leiden tot onder andere aderverkalking, met een verhoogd risico op hart en vaatziekten als gevolg.
Maar ook wordt er in de medische wereld steeds vaker een verband gelegd met kanker (maag, darmen en alvleesklierkanker) als gevolg van slechte mondhygiëne. Met name bij mannen zou de kans op alvleesklier kanker hierdoor toenemen. Door slechte mondhygiëne kan tandvleesontsteking ontstaan en krijgen bacteriën de kans schade aan te richten. En helaas lijkt het er dus op, dat die schade niet alleen tot de mond beperkt blijft.
Wat kunt u zelf doen om uw gebit gezond te houden?
- Tweemaal daags uw tanden goed poetsen
- Tweemaal daags uw tanden goed flossen
- Een regelmatig bezoek aan de tandarts en mondhygiënist
Mondhygiëne en zwangerschap
Bij een zwangerschap is extra aandacht voor een goede gebitsverzorging van belang. Gedurende de zwangerschap stijgt de hormoonspiegel (progesteron). Deze verhoogde hormoonspiegel zorgt voor een overgevoelige reactie op tandplak en hierdoor is uw gebit extra gevoelig voor een tandvleesontsteking. Dit wordt ook wel ‘zwangerschapsgingivitis’ genoemd.
Indien er parodontitis-problemen zijn, dan blijkt uit onderzoek dat er een grotere kans bestaat op een te vroeg geboren kind of een laag geboortegewicht van het kind, dan wanneer er geen parodontitis-problemen zijn.
Het advies van Colosseum Dental praktijk:
Laat uw tandvleesontsteking vóór de aanvang van een zwangerschap behandelen.
Het is belangrijk om tijdens uw zwangerschap gewoon naar de tandarts/mondhygiënist te blijven gaan. Lees hier meer over zwangerschapsbehandeling van Colosseum Dental praktijk. Voor aanvullende mondhygiëne-adviezen tijdens de zwangerschap kunt u ook terecht bij onze tandarts of mondhygiënist
Roken en mondgezondheid
Dat roken slecht voor is voor de gezondheid is algemeen bekend. Maar wist u dat roken ook een schadelijke uitwerking op uw mondgezondheid heeft? Dit is inmiddels ook wetenschappelijk bewezen. Zo remt roken bijv. de genezingsprocessen in de mond. Bovendien verkleurt door roken zowel uw eigen gebit als vullingen en kunstgebitten.
Daarnaast zijn rokers vatbaarder voor tandvleesontstekingen en ontwikkelen daardoor op jongere leeftijd parodontitis dan niet-rokers. Bloedend tandvlees is een eerste aanwijzing voor het begin van ontstoken tandvlees. De nicotine in sigaretten zorgt er echter voor dat bloedvaten vernauwen en het tandvlees dus minder snel bloedt. Hierdoor komt de tandarts of mondhygiënist er vaak te laat achter dat het tandvlees ontstoken is.
Ons advies is:
Uiteraard voorkomt het stoppen met roken het verder verslechteren van de mondgezondheid. Heeft u moeite met stoppen? Er zijn verschillende mogelijkheden om u te helpen bij het stoppen met roken. Vraag ons naar de mogelijkheden.