Telefoonnummer: 072-5740500

 

 • Alle mondzorg onder één dak
 • Gratis parkeren op eigen terrein
 • Avondopenstelling
 • Ook implantologie

 

 

Direct aanmelden

Tips voor de gebitsverzorging van ouderen met eigen tanden

Het helpen bij het poetsen van andermans tanden kan een lastig klusje zijn. Bovendien vindt de persoon in kwestie het misschien vervelend dat er iemand anders in zijn of haar mond zit en/of schaamt hij/zij zich. Wij geven graag tips om het verzorgen van het gebit voor beiden zo aangenaam mogelijk te maken. Het is namelijk erg belangrijk dat het wel gebeurt.

 • Gebruik geurloze handschoenen.
 • Zorg voor een goede sfeer, zo bent u beiden het meest ontspannen. Dit kunt u bereiken door het geven van complimenten en door het gebruik maken van humor.
 • Neem de tijd voor het poetsen en zorg voor rust. Vooral in het begin kan het lastig zijn om alles goed te poetsen. Dit is geen probleem, het is vaak ook even wennen. Stapje voor stapje zal het beter gaan.
 • Leg uw hand op bijvoorbeeld de schouder of arm van de oudere. Zo verbreekt u het contact niet en is er minder kans dat de oudere schrikt.
 • Vertel wat u gaat doen. Zo houdt de oudere nog wat controle en zal hij/zij eerder meewerken.

 

Welke tandenborstel kunt u gebruiken? 

Elektrische tandenborstel
Wanneer het mogelijk is om een elektrische tandenborstel te gebruiken. is een elektrische tandenborstel met een ronde kop het beste. Echter is dit alleen van toepassing als de oudere zelf nog kan poetsen of de mond wijd genoeg kan open doen.

Gewone tandenborstel
Wanneer u, of de oudere, liever een gewone tandenborstel wilt gebruiken, kies er dan één met een kleine borstelkop en zachte haren. Vervang de tandenborstel wanneer de haarbosjes uit elkaar gaan staan, maar tenminste om de drie maanden. 

Handgreepverdikker
Lukt het poetsen met een elektrische of gewone tandenborstel niet omdat de oudere de borstel niet goed kan vasthouden? Er bestaan dan handige trucjes. Denk aan een handgreepverdikker of aan een band om de tandenborstel die aan de hand vast te maken is. Zo kan de oudere toch nog zijn of haar eigen gebit reinigen, dat is wel zo fijn. 

Driekopstandenborstel
Lukt het poetsen met een elektrische of gewone tandenborstel niet omdat de oudere op de tandenborstel bijt of omdat u niet goed bij de binnenkant van het gebit kunt komen? Gebruik dan een driekoptandenborstel. Deze zijn te verkrijgen bij speciale webwinkels.

Dentaswab
Wanneer er echt op geen enkele manier met een tandenborstel gereinigd kan worden is een ‘dentaswab’ wellicht een goede oplossing. Een dentaswab is een sponsje dat in vloeistof kan worden gebracht en de mondholte kan reinigen. Grote etensresten worden zo verwijderd. Dentaswabs zijn te verkrijgen bij speciale webwinkels.
 

Welke tandpasta gebruiken?

Er zijn verschillende tandpasta’s op de markt die het tandenpoetsen met ouderen gemakkelijker maken. Wij zetten er een aantal voor u op een rij:

 • Wanneer een oudere de smaak vies vindt, kan er gekozen worden voor een juniortandpasta (6-12 jaar). Juniortandpasta smaakt zoeter dan een normale tandpasta maar bevat wel het juiste fluoride gehalte.
 • Tandpasta die weinig schuimt. 

Tip! Wanneer u een droge borstel gebruikt, schuimt de tandpasta ook minder.
 
Naast het poetsen is het ook belangrijk om de ruimtes tussen de tanden en kiezen te reinigen. Hiervoor bestaan verschillende hulpmiddelen. Klik hier om te lezen welk hulpmiddel het best bij uw situatie past!

Laat de mondhygiënist frequenter het gebit goed reinigen om tandvleesontsteking te voorkomen. 

 

Tip gebitsverzorging tandeloze ouderen 

Reiniging prothese, implantaten en tandeloze mond

Naast het goed reinigen van de eigen tanden, is het ook belangrijk om een gebitsprothese, implantaten en een tandeloze mond goed te verzorgen. Hier kunnen bacteriën zich namelijk net zo goed verzamelen.
 
Het reinigen van een prothese

Wanneer de oudere een prothese draagt, is het belangrijk om ook deze goed te reinigen. Reinig de prothese dagelijks met een protheseborstel en een speciaal reinigingsmiddel. Gebruik het liefst geen tandpasta, dit schuurt teveel waardoor de prothese ruw wordt en er makkelijker bacteriën op blijven zitten.Na het reinigen van uw prothese is het mogelijk deze in een prothese bakje te leggen. Dat kan droog of in een oplossing van water met een speciaal prothese reinigingsmiddel. Let u er goed op om voordat u de prothese weer indoet, deze nogmaals goed te reinigen met de borstel. Lees hier verder over de verzorging van de prothese.

Het reinigen van tandimplantaten
Poets tweemaal daags de delen van de implantaten die boven het tandvlees uitsteken. Geef hierbij extra aandacht aan de overgang van het implantaat naar het tandvlees. Lees hier verder over de verzorging van tandimplantaten.

Het reinigen van de tandeloze mond
Het is ook belangrijk om een tandeloze mond goed te reinigen. Hierdoor wordt een slechte adem voorkomen. Poets de kaken, het gehemelte en de binnenkant van de wangen voor het slapen gaan met een zachte tandenborstel. Tandpasta is hierbij niet nodig. Wanneer het poetsen met een tandenborstel niet lukt, kan worden overgegaan op dentaswabs. 
 

Heeft de oudere een droge mond

Een droge mond komt bij ouderen vaak voor en is heel vervevelend.
Mondzorgcentrum Heerhugowaard  geeft u graag hieronder wat simpele tips om de speekselafgifte te bevorderen. 

 • Stimuleer de speekselafgifte met behulp van suikervrije kauwgom of suikervrije snoepjes
 • Stimuleer de speekselafgifte door het eten van iets licht-zuurs zoals een appel of komkommer
 • Wanneer vooral de lippen droog zijn, smeer ze dan in met een vette, neutrale crème

Helpen bovenstaande tips niet en blijft een droge mond een probleem? Vraag aan onze tandarts, mondhygiënist of aan de huisarts of de oudere in aanmerking komt voor medicatie tegen een droge mond. Denk bijvoorbeeld aan speekselvervangers.
Lees hier uitgebreide informatie over een droge mond.

Contact

Mondzorgcentrum Heerhugowaard
J.Duikerweg 6
1703 DH  Heerhugowaard

Tel: 072-5740500
E-mail: info@mondzorgcentrumheerhugowaard.nl
Aanmelden praktijk

Spoednummer: 020-3034500

Openingstijden

Maandag:
8:00 - 12:15
13:00 - 17:00
Dinsdag:
8:00 - 12:15
13:00 - 19:30
Woensdag:
8:00 - 12:15
13:00 - 17:00
Donderdag:
8:00 - 12:15
13:00 - 17:00
Vrijdag:
8:00 - 12:15
13:00 - 17:00
Zaterdag:
8:00 - 12:15
13:00 - 17:00
Zondag:
Gesloten

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m vrijdag:             8:00 - 17:00

Prothese check - geheel vrijblijvend

© , Mondzorgcentrum Heerhugowaard | Alle rechten gereserveerd | Laatst gewijzigd augustus 2022